Nejčastější otázka po nákupu kávovaru na zrnkovou kávu je: Jak mám kávovar nastavit, aby mé espresso chutnalo tak, jako v mé oblíbené kavárně? Odpověď není tak docela jednoduchá. Ve hře je totiž spousta veličin, které výsledek v našem šálku ovlivní.
Nejlépe to dokumentuje zkušenost zákazníka, který chtěl mít naprosto stejnou kávu jakou si dává ve své oblíbené restauraci. Pořídil si tedy stejný kávovar a pořídil i přesně tu kávu, kterou si vychutnával v oné restauraci. Výsledek jej velmi překvapil. Káva doma chutnala docela jinak. Jak je to možné?
Většina automatických kávovarů má hned několik nastavení, která zásadně ovlivňují chuť kávy. Jako první a nejčastěji využívané je nastavení hrubosti mletí kávy. Najdeme jej poblíž násypky na kávu ve formě mechanického ovladače. Důležité je vědět, že s tímto ovladačem bychom měli manipulovat pouze, když se mlýnek zrovna otáčí. Utažením mlýnku pak docílíme jemnějšího pomletí kávy a chuť v šálku nám o trochu zesílí.
Jednodušší a efektivnější postup, jak zesílit chuť kávy je nastavení množství pomleté kávy. To u většiny automatických kávovarů symbolizuje počet kávových zrnek na grafickém displeji kávovaru při přípravě kávy, případně textová informace (jemná, silná, intenzivní…). Tento parametr můžeme nastavit v menu kávovaru předem a většinou pro každý nápoj zvlášť.
Většina automatických kávovarů pak umožňuje přenastavit množství pomleté kávy i pro aktuálně připravovaný nápoj. Před, nebo i během mletí kávy jednoduše přidáváte, nebo ubíráte čas mletí ovládacími prvky kávovaru a aktuální nastavení sledujete na displeji. Takto si upravíte skutečně jenom tu porci kávy, kterou právě připravujete. Nastavení uložená v kávovaru zůstanou nezměněná.
Pro práci se sílou kávy mají některé kávovary ještě jednu vychytávku. Je jí předspaření kávy, případně možnost (u vybraných kávovarů NIVONA) dobu předspaření kávy měnit. Jednoduše jde o to, že kávovar do čerstvě namleté kávy nejprve napumpuje trochu vody a nechá kávu chvíli prolouhovat. U zmíněných kávovarů NIVONA můžeme tuto dobu předextrakce kávy ovlivnit ve třech nastaveních. U většiny ostatních kávovarů lze tuto funkci (pokud ji mají) alespoň zapnout a vypnout. Při zapnutí této funkce pak dosáhneme silnější, více hořké kávy, než když voda pomletou kávou prostě jen proteče.
A jak tedy dopadl náš zákazník, který si přál kávu jako ze své oblíbené restaurace? Po nastavení mlýnku, délky mletí a předspaření kávy byla káva výrazně lepší.
V dalším článku v této serii o nastavení kávovaru se podíváme na to, jaký vliv má na chuť kávy voda a její teplota.